Muutos Duunissa.fi-palvelun ruokatauon toimintaan

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Lukuaika:3 mins read

Duunissa.fi-palveluun tulee 13.10. voimaan muutos, jonka jälkeen automaattinen ruokatauko on mahdollista poistaa yksittäisestä päivästä. Uudistus muuttaa ylimääräisen työvuoron ruokataukokäytäntöä ja merkintätapaa, mikä on ylimääräistä työvuoroa käyttävissä yrityksissä jatkossa otettava huomioon. Mikäli yrityksenne ei käytä ylimääräistä työvuoroa eikä teillä ole tarvetta ruokatauon poistamiseen yksittäisestä päivästä, ei uudistus aiheuta toimenpiteitä.

Duunissa.fi-palvelussa työvuoron tietoihin tallentuu automaattisesti työajan oletuspituuden mukainen ruokatauko, joka voi olla joko yrityksen yleisen tai työntekijäkohtaisen asetuksen mukainen. Etenkin lyhyiden työpäivien kohdalla moni asiakkaamme on kaivannut mahdollisuutta ruokatauon manuaaliseen poistoon ja uuden päivityksen myötä se on mahdollista.

Yrityksen asetuksissa on jatkossa mahdollista sallia työntekijöiden merkitä työpäivään tieto siitä, että työpäivän aikana ei pidetty ruokataukoa. Yrityksen pääkäyttäjälle ruokatauon poistaminen on aina mahdollista, riippumatta asetuksista. Sellainen työpäivä, josta ruokatauko on poistettu, näyttää automaattisesti koko työpäivän työaikana ja ruokatauon kestona näytetään 0 minuuttia. Normaaliin tilanteeseen verrattuna työpäivä lasketaan ruokatauon verran pidempänä myös työaikapankissa, jolloin oletustyöajan pituinen työpäivä ilman ruokataukoa tulee lisäämään työaikapankkiin ruokatauon verran saldoa.

Valinta ruokatauon poistamisesta löytyy työvuoron muokkauksesta työvuoron päätyttyä, joten työntekijällä täytyy lisäksi olla oikeus työvuorojen muokkaukseen ruokatauon poistoa varten. Työvuoroissa, joista ruokatauko on poistettu, näytetään työvuorokortissa merkintä ”Ruokatauko poistettu”. Koska ruokataukoa käsitellään työpäiväkohtaisesti, ei ruokatauon poiston merkintää tarvitse tehdä työpäivän jokaiseen työvuoroon. Jos yhdestä vuorokauden aikana tehdystä työvuoromerkinnästä poistetaan ruokatauko, koskee merkintä samalla koko päivää. Yritykset, joissa ruokatauko merkitään ”Tauko”-painikkeella, eivät tule näkemään muutoksia palvelun toiminnassa.

Vaikutus ylimääräisen työvuoron merkintätapaan

Yritysten, jotka käyttävät “Ylimääräinen työvuoro” -toimintoa, tulee jatkossa ottaa huomioon niiden merkintään vaikuttava muutos ruokatauossa. Aikaisemman käytännön mukaisesti sellainen työpäivä, joka on sisältänyt ainoastaan ylimääräiseksi merkittyjä työvuoroja (yhden tai useampia), ei ole sisältänyt ruokataukoa.

Jatkossa ruokatauko kuuluu oletuksena myös edellä mainittuun ylimääräisistä työvuoroista koostuvaan päivään, mutta se on mahdollista poistaa päivästä työvuoron muokkauksessa.

Ylimääräisistä työvuoroista on aina mahdollista poistaa ruokatauko työvuoron muokkauksessa, riippumatta yrityksen asetuksista. Koska jatkossa ruokatauon poistaminen työpäivästä on mahdollista, on tällä muutoksella haluttu yhtenäistää ruokataukokäytäntö suhteessa tavalliseen työpäivään.